3/4/09

10.193 Escuma de mar: llibre del mes d'abril

Joaquín Mas Catalán, ex-soldat de la República espanyola exiliat a França en perdre la guerra, tenia 27 anys quan, el 22 de juny de 1940, va caure presoner de l’exèrcit alemany a les Voges. D’allí va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, i després a Gusen I on sobreviurà en condicions inimaginables fins l’alliberació del camp per l’exèrcit aliat el maig de 1945.

10.193 Escuma de mar de Manel Joan i Arinyó és un testimoniatge honest, un retrat fidel de les coses viscudes i vistes. Escrit, per tant, en un estil sobri, quasi notarial, perquè, a la tragèdia, no li calen subratllats. El mèrit del narrador resideix a contar-nos les seues vivències des de la sorpresa o l’estupefacció en comprovar allò que ell i la resta dels presoners eren capaços de suportar i de fer per continuar vivint. Tot plegat, la història de Joaquín Mas és el relat de la baixada als inferns dels camps de concentració nazis, on veiem els horrors a què foren sotmesos els reclusos, els esforços que feia el protagonista per sobreviure (menjar herba, carbó, la vianda dels gossos; furtar roba per a protegir-se del fred...); de les caigudes en estats físics deplorables i els esforços i trampes per poder eixir-se’n i no ser fixat com un invàlid, cosa que hauria implicat la desaparició immediata.

10.193 Escuma de mar és des d'avui i fins a finals del mes d'abril la nostra i la vostra protagonista, ja que l'opinió del lector és el que realement ens importa. Anima't i participa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada